×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERRacerunningprojektet 2014

RaceRunning

I och med det arvodsprojektet som RBU Västmanland deltog i mellan 2014 och 2017 gjorde tidningen Rörelse en artikel om racerunning 2014

Nu drar ett projekt igång för att under tre år etablera sporten RaceRunning i Sverige, som inledningsvis får drygt två miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden. Bakom projektet står RBU Västerås, tillsammans med Norrbacka HIF, där RBU Stockholm är engagerade och Rånös 4H.
– Det är fantastiskt roligt för utövarna, men också för oss anhöriga som finns runtom sporten. Med hjälp av pengarna från Allmänna Arvsfonden kan vi nå fler som får pröva på hur kul det är att springa, säger Pernilla Hanssen.
Pernilla Hanssen är från RBU Västerås, en av föreningarna som står bakom ansökan. Projektet består av flera delprojekt med varsin ansvarig projektledare: ett kring träning, prova på och klassificering, två kommunikationsprojekt där det ena handlar om hemsida och sociala medier och det andra om språk och kommunikation med alternativ kommunikation som en viktig del. Rånäs 4H som är en friidrottsklubb kommer att ansvara för arbetet med inkludering mot till exempel särskolan och habilitering.
Projektet ska även delta i olika friidrotts- och löpartävlingar i Sverige. Till projektet söks också en person som är bra på att mecka och kan hantera cyklarna. Detta är inte minst viktigt eftersom det kommer köpas in flera cyklar.
En stor och konkret del i projektet är att sprida RaceRunning i Sverige, genom att komma ut i föreningar och skolor och låta dem som vill pröva på och att stötta lokala föreningar och klubbar som vill starta egen verksamhet.

Idrottsmamma
Pernilla Hanssen är själv en entusiastisk RaceRunning-mamma som varit med sedan 2010 då sonen Wiktor,som har en CP-skada, sprang sitt första lopp på en sträcka av E18 som ännu inte hade öppnat för trafik.
– Jag trodde inte att jag skulle bli en idrottsmamma, men jag har sett hur viktig den här träningen är för Wiktors kropp för att hjälpa den att motverka CP-skadans effekter. RaceRunning ger riktig konditionsträning, säger Pernilla.
Det är en av de stora fördelarna med RaceRunning att även personer som saknar stabilitet kan springa med en RaceRunning-cykel. Ur ett folkhälsoperspektiv betyder det mycket att kunna springa och få puls. För personer med grava rörelsehinder som normalt blir skjutsade i rullstol ger det också en otrolig frihetskänsla som är viktig för både självkänslan och självförtroendet.
Idag använder Wiktor sin cykel också när han är ute i skogen med brorsan eller ska förflytta sig mellan olika skolbyggnader. Utöver konditionen har RaceRunning gett
Wiktor och hans kompisar både en social gemenskap och erfarenheten av att vara ute och tävla i Sverige och utomlands.
– De har blivit ett skönt gäng som har kul tillsammans, precis som i vilken idrottsförening som helst, säger Pernilla som nu alltså vill att fler ska få chansen att bli RaceRunning-entusiaster.

En artikel från Rörelse nr 2 2014

Text: Malin Schiratzki