×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERAllmänna Arvfonden stödjer racerunning

Allmänna Arvsfonden har beslutat att stödja utvecklingen av sporten RaceRunning för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i Sverige, med totalt 5,6 miljoner i ett 3-årigt projekt, varav 2,3 miljoner under första året.

RBU Västerås, tillsammans med delprojektägarna Norrbacka HIF från Solna och Rånäs 4H i Norrtälje är jublande glada över att projektet nu kan ta fart!

 

Pressmeddelande

– Vi ser ett enormt och växande intresse för sporten RaceRunning runt om i hela Sverige och vi har haft svårt att hinna hjälpa nya klubbar igång med bara ideella insatser, säger Vicki Skure-Eriksson från RBU Västerås, en av initiativtagarna. Hon fortsätter;

– Sedan vi startade med RaceRunning inom RBU Västerås för 5 år sedan har utvecklingen gått spikrakt uppåt, inte minst under det senaste året.

I maj förra året lyckades vi få sporten godkänd som friidrottsgren inom Svenska Handikappidrottsförbundet och i november i fjol var RaceRunning med som godkänd gren på Skol-SM i Bollnäs för första gången.

En del i projektet är att jobba parallellt med språk och alternativ kommunikation i träningssituationen för att göra alla mer delaktiga. Pernilla Hanssen som idag är huvudtränare för RaceRunning i Sverige förklarar:

– Att kunna kommunicera och göra sig förstådd bland andra är en viktig del av en persons självbild. Genom att vi utbildar i tecken som stöd och alternativ och kompletterande kommunikation ökar vi förutsättningarna för att alla ska känna sig delaktiga på träning och tävling.

Norrbacka HIF i Solna är en av de snabbast växande klubbarna i landet. Lars Björk kommenterar Arvsfondens beslut;

– Det här innebär ett enormt lyft för barn, unga och vuxna med rörelsehinder som annars har haft svårt att hitta en sport där man verkligen kan få springa, ta ut sig och få puls. Det enda som krävs är att man kan röra benen något – resten kan vi få till med individuell inställning av cykeln. Och förhoppningsvis kan vi nu snabbare få igång fler klubbar i Stockholmsområdet eftersom efterfrågan är så enormt stor här.

Rånäs 4H i Norrtälje kommer ansvara för den delen i projektet som vänder sig till personer med funktionsnedsättning inom särskolan, träningsskolan och daglig verksamhet. Margareta Spång, ordförande i Rånäs 4H säger:

– Det här känns otroligt spännande, att kunna få vara med och jobba fram metoder för att få även denna grupp att leva ett mer aktivt liv. Vi kommer att jobba tillsammans med Balders Hus i Norrtälje för att ta fram metoder som kan användas av skolor och daglig verksamhet runt om i landet. Vi kommer också särskilt titta på flickors deltagande, som kan vara lite svårare att få med inom idrotten.